NFT:t aloittelijoille: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää uusimmasta kryptohulluudesta osa 3/9
Tämän sisällön alkuperäinen täyspitkä lähde on: https://www.websiteplanet.com/blog/nft-guide/
Vaihdettava vs. ei-vaihdettava
Kryptovaluutat, kuten bitcoin- tai fiat-valuutat, kuten Yhdysvaltain dollari, ovat vaihdettavissa. Vaihdettavissa olevilla varoilla voidaan käydä kauppaa helposti keskenään, koska ne ovat keskenään vaihdettavissa ja erottamattomia. Voit vaihtaa yhden tölkin soodaa toiseen, tai 1 dollarin setelillä voidaan käydä kauppaa mihin tahansa muuhun saman valuutan 1 dollarin seteliin.
Fiat-valuutta | Valuutta, joka on hallituksen asetuksella julistettu lailliseksi maksuvälineeksi sen sijaan, että sitä tukisi hyödyke, kuten kulta. Esimerkkejä ovat USD ja EUR. |
Varat eivät ole korvattavissa, jos niitä ei aina voida vaihtaa tasapuolisesti toisen samantyyppisen omaisuuserän kanssa. NFT:t eivät ole vaihdettavissa, koska jokainen niistä on ainutlaatuinen ja edustaa eri tuotteen omistajuutta, jolla on omat ominaisuutensa. Tämä ei tarkoita, etteikö niillä voisi käydä kauppaa. Se tarkoittaa vain, että jokaisella tunnuksella voi olla eri arvo.
Ei-vaihdettava | Tavara tai omaisuus, joka ei ole helposti vaihdettavissa toisen kanssa. Esimerkiksi talo ei ole vaihdettavissa, koska et voi vaihtaa sitä minkään muun talon kanssa. |
Subjektiivinen arvo
Jos NFT:t eivät ole vaihdettavissa, miten niiden arvot määritetään?
NFT:n arvo on subjektiivinen. Se myy mihin hintaan tahansa, jonka ostaja pitää sen arvoisena. Tämä voi perustua kyseisen NFT:n sukutauluun, suosioon, niukkuuteen ja/tai kerättävyyteen. Utility määrittää myös NFT:n arvon. Esimerkiksi NFT-tapahtumalippu myisi todennäköisesti samaan hintaan kuin tavallinen tapahtumalippu.
NFT voi olla yllättävän kallis, varsinkin jos mahdolliset ostajat ajattelevat, että siitä tulee arvokkaampi tulevaisuudessa. Myös Ethereum-lohkoketjuun rakennetuilla NFT:illä on usein enemmän arvoa kuin muihin lohkoketjuihin rakennetuilla NFT:illä. Koska useammalla ihmisellä on ETH-tokeneita, näitä NFT:itä voidaan myydä helposti lukuisilla NFT-markkinapaikoilla, mikä lisää potentiaalisten ostajien määrää.
Niukkuus
Kun henkilö lyö NFT: n, hän voi määrittää, kuinka monta näistä omaisuuseristä luodaan ja luetellaan markkinoilla. Se on samanlainen kuin kirjailija, joka julkaisee rajoitetun määrän kopioita uudesta kirjasta.
Digitaalinen taiteilija voi päättää luoda vain yhden alkuperäisen NFT:n – esimerkiksi ainutlaatuisen digitaalisen taideteoksen. Luoja voisi myös julkaista tuhat NFT-taideteosta, jotka näyttävät samalta, joista jokaisella on oma ainutlaatuinen aitoustodistus.
Yhteentoimivuus
Lohkoketjut ovat hajautettuja. Tämä tarkoittaa, että niitä ei johda keskusviranomainen, kuten hallitus tai yritys. Sen sijaan lohkoketjuja ylläpitävät heidän yhteisönsä. Teoriassa tämä antaa NFT:ille mahdollisuuden liikkua eri sovellusten, alustojen ja palveluiden välillä, kunhan jokainen ekosysteemi tukee lohkoketjua, jossa NFT:t sijaitsevat.
Esimerkiksi digitaalisen taideteoksen NFT voidaan näyttää useissa eri virtuaalimaailmoissa, joissa asut. Sama NFT voi olla videoneuvottelusovelluksesi tausta, suosikkivideopelisi lisävaruste ja työsähköpostisi kuvaprofiili.
Tällä hetkellä alustojen väliset NFT:t eivät kuitenkaan ole käytännöllisiä, ja ne ovat rajallisia. Ennen kuin NFT:istä voi tulla yhteentoimivia toivon puolestapuhujien tavalla, kehittäjien on keksittävä, kuinka siirtää sisältöä saumattomasti eri alustoilla, joilla on erilaisia malleja.
Kaupattavuus
NFT:illä voidaan käydä kauppaa NFT-markkinapaikoilla, ja ne voidaan siirtää alkuperäiseltä alustaltaan vapaille markkinoille.
Eräänä päivänä NFT:t voisivat antaa käyttäjille mahdollisuuden käydä kauppaa verkkosisällöllä tärkeimmillä alustoilla. Jos esimerkiksi iTunes-kappaleet koodattiin NFT:nä, voit paitsi ostaa, myös myydä niitä.
Ohjelmoitavuus
Jotkin NFT:t eivät koskaan muutu, koska niiden taustalla oleva sisältö on staattista. Mutta NFT:t voidaan ohjelmoida myös monimutkaisemmilla elementeillä, jotka on kirjoitettu niiden koodiin. NFT voidaan ohjelmoida vastaamaan tiettyihin laukaisimiin tai omistajan toimiin tai jopa ulkoisiin tekijöihin, kuten säähän.
Monimutkaisiin NFT-funktioihin kuuluu uusien NFT:iden ja muiden sisältömuotojen taonta, askartelu, lunastaminen ja satunnainen luominen. Voit jopa ohjelmoida NFT-älykkäitä sopimuksia muuttaaksesi taustalla olevaa sisältöä, kun oikeat ehdot täyttyvät.
CryptoKitties on suosittu esimerkki. Ne luotiin vuonna 2017, ja niistä tuli yksi ensimmäisistä suosituista NFT-kokoelmista osittain ohjelmoitujen ominaisuuksiensa vuoksi. CryptoKitty-avatarit voivat lisääntyä muiden CryptoKitties-sarjojen kanssa – omistajat voivat valita kaksi CryptoKitties-salausta ja napsauttaa Rotu-painiketta, joka lyö uuden NFT-avatarin, jolla on ainutlaatuiset ominaisuudet.
Rojalteja
Henkilö, joka lyö NFT: n, voi koodata rojalteja kyseiseen omaisuuteen NFT: n älykkään sopimuksen kautta. Tämä tarkoittaa, että alkuperäinen luoja voi saada osan maksusta joka kerta, kun heidän NFT:nsä myydään käyttäjältä toiselle.
Tämä on mahdollisesti toimialaa muuttavaa luoville tekijöille, jotka eivät aina saa riittävää palkkaa työstään. Alkuperäisen myynnin jälkeen tekijät eivät useinkaan hyödy, jos heidän luomuksensa saa arvoa ja myydään edelleen. Esimerkiksi taiteilija, joka myy maalauksen 10 dollarilla, ei hyödy, jos teos myydään myöhemmin miljoonilla dollareilla.
Älykkäiden sopimusten rojaltit tekevät tästä korvauksesta kaikkien NFT:n lyöjien saatavilla.
NFT:t luovat myös takuun siitä, että taiteilija saa rojalteja. Esimerkiksi muusikot eivät useinkaan saa maksua kaikilta, jotka ottavat näytteitä tai soittavat kappalettaan voittoa varten. Upottamalla osoitteensa NFT:n muuttumattomiin metatietoihin he sekä varmistavat, että he saavat maksun, että helpottavat käyttäjien maksamista heille.
Arvopaperi
NFT:illä on potentiaalia suojata digitaalista omaisuutta paremmin kuin nykyisillä menetelmillä. Asiakirjan skannaus taloon voi helposti kadota. Saman teon skannauksen lyöminen kuin NFT tarkoittaa, että todiste asiakirjasta on lohkoketjussa. Tämä lisää suojauskerroksen.
Blockchain-tekniikka on turvallista, koska se käyttää salausta tokenin omistajuuden koodaamiseen. Tämän koodin rikkoutuminen vaatii käsittämättömän määrän laskentatehoa – pohjimmiltaan, mikä tekee sen tulkinnan mahdottomaksi.
Jokainen lohkoketjun pääkirja on hajautettu ja anonyymi. Koska keskusviranomaista tai työvoimaa ei ole, tehtävät jakautuvat tasan osallistuvien tietokoneiden kesken, jotka muodostavat vertaisverkon.
Vertaisverkko | Verkot, joissa jokainen liitetty tietokone on palvelin muille verkon käyttäjille. Tietokoneet voivat jakaa tietoja ilman erillistä keskuspalvelinta. |
Blockchain-solmu | Elektroninen laite, joka on kytketty lohkoketjuverkkoon, joka on osa kyseisen verkon infrastruktuuria. Useat solmut kommunikoivat keskenään ja siirtävät tietoja uusien tapahtumaerien (joita kutsutaan ”lohkoiksi”) tarkistamiseksi. |
Se, että lohkoketjut käyttävät vertaisteknologiaa, tekee niistä lähes mahdottomia tuhota tai korruptoida. Jokaisella solmulla on ajan tasalla oleva kopio pääkirjasta, ja jonkun olisi tuhottava kaikki nämä solmut pyyhkiäkseen pois tapahtumatietueen ja mitätöidäkseen lohkoketjun.
Lohkoketjun pääkirja on myös julkinen. Koska ne ovat kaikkien saatavilla, omistajuus on helposti todennettavissa, mikä taas vaikeuttaa niiden varastamista, ellei joku huijaa sinua siirtämään NFT:täsi vapaaehtoisesti.
NFT:n kannattajat uskovat, että jokainen voisi käyttää niitä fyysisen omaisuutensa edustamiseen ja todentamiseen. Jopa henkilökohtaiset asiakirjat, kuten teot ja ajokortit, voitaisiin tallentaa NFT:nä.
Blockchain-tekniikka on erittäin turvallinen, ja se on hyvä todistamaan, että joku omistaa tuotteen – tämä todiste tallennetaan aina lohkoketjuun.
Lohkoketjut eivät kuitenkaan tallenna suurinta osaa tiedostoista, joita NFT:t edustavat. Kyseinen sisältö (yleensä video- tai kuvatiedosto) tallennetaan ketjun ulkopuolelle, ja NFT-hyperlinkit kyseiseen lähteeseen. Tämä johtuu siitä, että suurten tiedostojen tallentamisella lohkoketjuun on korkeat transaktiomaksut ja hyperlinkit ovat pienempiä kuin itse tiedostot.
Vaikka blockchain-tekniikka on turvallista, tämä ketjun ulkopuolinen tallennus herättää huolta taustalla olevasta sisällöstä. NFT:n hyperlinkit voivat lakata toimimasta ajan myötä, mikä on yleinen ongelma, jota kutsutaan linkkien mätänemiseksi. Ja taustalla olevan sisällön tallentaminen keskitettyyn tietokantaan tekee siitä alttiin hakkeroinnille ja tietokantavirheille.
NFT on turha, jos sen taustalla oleva sisältö katoaa. Siinä vaiheessa se merkitsee jonkin sellaisen omistajuutta, jota ei enää ole.