NFT:t aloittelijoille: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää uusimmasta kryptohulluudesta osa 2/9
Kuinka NFT:t toimivat
Nyt kun olemme käsitelleet NFT:iden perusteet, sukelletaan hieman syvemmälle niiden toimintaan. NFT:t ovat kryptovaroja. Tämä tarkoittaa, että ne on suojattu salauksella, kuten kryptovaluutat, kuten bitcoin ja eetteri. Toisin kuin kryptovaluutat, NFT:itä ei kuitenkaan käytetä kaupallisiin tapahtumiin.
Salaus
Tapa koodata tietoja viestinnän suojaamiseksi. Salauksen avulla vain lähettäjä ja vastaanottaja voivat tarkastella viestin sisältöä.
Ethereum
Hajautettu alusta, joka toimii lohkoketjulla. Ethereum tunnetaan älykkään sopimuksen toiminnoistaan ja alkuperäisestä kryptovaluutastaan, Ethereumista(ETH).
Kuinka lohkoketjut toimivat?
Lohkoketjut ovat sen lisäksi, että ne ovat välttämättömiä NFT:iden toiminnalle, ne ovat myös yksi tämän tarinan hämmentävimmistä osista. Mutta kun niputat ideat yhteen, siinä kaikessa on järkeä.
Niitä kutsutaan lohkoketjuiksi, koska ne on rakennettu tietokonekoodin merkkijonoista – joita kutsutaan lohkoiksi – jotka sitten ketjutetaan yhteen. Jokainen lohko on salattu (eli tiedot koodataan salauksen kautta) ja niillä on tallennuskapasiteetti.
Kun lohko on täynnä tietoja, se suljetaan ja sen sisältämät tiedot tallennetaan pysyvästi.
Uusia lohkoja luodaan tallentamaan seuraava tietoerä ja jokainen uusi lohko linkittää edelliseen lohkoon luoden lohkoketjun. Tämä eroaa perinteisistä tietokannoista, jotka tallentavat tietoja taulukoihin.
Uudet lohkot luodaan prosessilla, jota kutsutaan kaivostoiminnaksi. Yleensä blockchain-louhijoiden on ratkaistava monimutkaisia salausalgoritmeja uusien lohkojen luomiseksi. Louhinta vie aikaa ja käyttää paljon laskentatehoa, ja louhijat palkitaan taloudellisesti, kun heidän lohkonsa lisätään ketjuun.
Lohkoketjuja käytetään tapahtumien julkiseen kirjaamiseen. Jokainen lohkoketju tallennetaan useisiin tietokoneisiin, jotka on linkitetty vertaisverkkoon. Tämä tarkoittaa, että kaikki verkon tietokoneet jakavat tiedostoja. Tämä hajautettu tiedonjako rakentaa luottamusta lohkoketjuihin.
Jokaisella verkon tietokoneella on kopio lohkoketjusta. Lohkoketjun tallentamien tietojen muuttamiseksi lohkoketju olisi ensin purettava, ja sitten verkon jokaisen tietokoneen tiedot olisi muutettava samanaikaisesti.
Koska sen käyttäjäverkosto ylläpitää jokaista lohkoketjua, he voivat pitää turvallista kirjaa tapahtumista ilman keskusorganisaatiota ja työvoimaa tietojen kirjaamiseksi, tallentamiseksi ja ylläpitämiseksi.
Ihmiset luottavat lohkoketjujen tarkkuuteen, koska se, miten nämä tiedot tallennetaan, tekee manipuloinnista lähes mahdotonta.
Kuinka NFT-markkinapaikat toimivat?
NFT:itä ostetaan, myydään, tallennetaan ja näytetään online-alustoilla, joita kutsutaan NFT-markkinapaikoiksi. NFT-markkinapaikat ovat samanlaisia kuin verkkokauppa-alustat, kuten eBay; käyttäjät luettelevat NFT:nsä, joista ostajat voivat tehdä tarjouksia. Nämä verkkoalustat ovat erillisiä kryptovaluuttapörsseistä, joissa käyttäjät ostavat, myyvät ja käyvät kauppaa valuutoilla, kuten Bitcoinilla tai Ethereumilla.
NFT-markkinapaikat tukevat yleensä useita lohkoketjuja; käyttäjät voivat käydä kauppaa vain NFT:illä, jotka on rakennettu tuetuille lohkoketjuille, ja käyttää kryptovaluuttoja, jotka ovat yhteensopivia näiden NFT:iden kanssa.
Useimmat NFT:t tallennetaan Ethereumiin, mikä tarkoittaa, että nämä NFT:t ovat yhteensopivia Ethereum-pohjaisten NFT-markkinapaikkojen kanssa. Eetterillä yhdellä alustalla ostettua NFT:tä voidaan myydä toisella alustalla.
Vain harvat markkinapaikat hyväksyvät perinteisiä valuuttoja, kuten Yhdysvaltain dollarin. Nämä markkinapaikat muuntavat tarjouksen automaattisesti sopivaksi kryptovaluutaksi.
Miten NFT:t luodaan?
NFT: n luomisprosessia kutsutaan lyönniksi. Useimmat NFT-markkinapaikat antavat sinun lyödä NFT:itä, ja on olemassa useita omistettuja NFT-lyöntisivustoja. NFT:n lyömiseksi lataat vain digitaalisen tiedoston NFT-markkinapaikalle, täytät joitain tietoja ja napsautat Luo. Voit muuttaa useimmat digitaaliset tiedostot NFT:iksi, mukaan lukien kuvat, videot ja GIF-tiedostot.
NFT:iden ominaisuudet
NFT:llä on joitain tärkeitä ominaisuuksia – kuten niiden ainutlaatuisuus, niukkuus ja vaihdettavuus – jotka saavat ne toimimaan.
Älykäs sopimus
Itse toteuttava, jäljitettävä ja peruuttamaton sopimus, jonka koodiin on kirjoitettu osapuolten väliset ehdot ja joka on tallennettu lohkoketjuun.
NFT:t luodaan älykkäillä sopimuksilla, ja ne voidaan sisällyttää jopa älykkäisiin sopimuksiin.
Julkinen avain
Käytetään viestinnän salaamiseen. Ne näkyvät kaikille järjestelmässä, ja jokaisella julkisella avaimella on vastaava yksityinen avain.
Ainutlaatuinen omaisuuden omistajuus
Jokainen NFT edustaa yhtä digitaalista tai fyysistä omaisuutta, ja useimmilla NFT:illä on vain yksi omistaja kerrallaan. NFT:n omistus on suojattu ja jäljitettävissä, koska se on tallennettu lohkoketjuun (Ethereum-lohkoketju useimmille NFT:ille).
Koska NFT-älykkäät sopimukset tallennetaan lohkoketjuun – ja koska lohkoketjut ovat hajautettuja, anonyymejä ja muuttumattomia julkisia pääkirjoja – kukaan ei voi muuttaa NFT: n omistusta ilman laillista tapahtumaa. Todiste omistajuudesta on muuttumaton.
NFT:hen viitataan aina lohkoketjussa, jota on vaikea menettää, ellet unohda kryptolompakkosi tietoja. Tämä mahdollistaa NFT-omistuksen todentamisen.
Vaikka NFT:n omistustietuetta ei voi muuttaa, NFT:n edustamat kohde-etuutena olevat omaisuuserät, kuten digitaaliset taideteokset, voidaan kopioida tai kadottaa. Kuvia voidaan kuvata ja myydä uudelleen väärennöksinä, ja blockchain-tekniikka tarkoittaa, että kukaan ei voi todistaa, mikä NFT on alkuperäinen. Digitaaliset tiedostot voidaan tallentaa myös lohkoketjujen ulkopuolelle ja ne voivat olla alttiita hakkereille, tietokantavirheille tai linkkien mätänemiselle.Jokaisella NFT:llä on julkinen ja yksityinen avain. NFT:n luojalla on julkinen avain, eikä tämä koskaan muutu – julkinen avain on aitoustodistus, joka todistaa NFT:n alkuperän. Vastaava yksityinen avain toimii todisteena omistajuudesta. Kun he myyvät NFT:nsä torilla, luoja säilyttää julkisen avaimen, kun taas yksityinen avain vaihdetaan uudelle omistajalle.
Yksityinen avain
Voi purkaa (ja lukea) viestinnän, joka on salattu asiaan liittyvällä julkisella avaimella. Yksityiset avaimet voivat myös salata ja purkaa viestien salauksen samalla avaimella. Ne tallennetaan käyttäjän laitteelle ja niillä on yksi omistaja.
Salauslompakko
Tallentaa osoitteet ja julkiset/yksityiset avainparit omistajan kryptovaluuttatapahtumia varten. Voidaan käyttää kryptovaluuttojen lähettämiseen, vastaanottamiseen ja käyttämiseen.