info@carnivalnews.net

Riskienhallinta

Sijoittajan saama tuotto häviää usein heikkoon riskienhallintaan. Sijoittajat tekevät suurimmat tappiot ottamalla turhia riskejä. Salkussa yksittäisten sijoituskohteiden paino saattaa olla liian suuri, sijoitetaan sijoituskohteisiin, joissa on mahdollisuus menettää koko sijoitettu pääoma tai ajoitetaan ostot väärin.

Suurten tappioiden tienaaminen takaisin on vaivalloista. Siksi sijoittajan kannattaa hallita riskejä hajauttamalla. On kolme tapaa hajauttaa:

  • Ajallinen hajauttaminen
  • Hajauttaminen omaisuuslajien välillä (Allokaatio)
  • Hajauttaminen omaisuuslajien sisällä

Hyvän riskin lisääminen lisää tuottoja

On yleisesti tiedossa, että riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä. Hyvän riskin lisääminen siis lisää tuottoja.

Riskin ja tuoton välisessä pohdinnassa voi kuitenkin käydä niin, ettei sijoittaja näe metsää puilta. Eri osakkeissa, rahastoissa ja sijoitustuotteissa on eritasoisia riskejä, mutta tärkein tuottoa määrittävä tekijä on allokaatio. Se kuinka suuri osa sijoitusomaisuudestasi on osakkeissa määrää pitkässä juoksussa erittäin pitkälti sen, kuinka paljon tuottoa saat.

Korkea tuotto kielii korkeasta riskistä

Markkinoilta on saatavana johdannaisia, joista osa on haasteellisia ymmärtää. Mikäli sijoitusinstrumentin tuotto kuulostaa erittäin houkuttelevalta kannattaa tarkastella tuotteen sisältämää riskiä vielä toiseen kertaan ja varmistaa että on ymmärtänyt tuotteen riskiprofiilin oikein.

Riski on sitä, ettei tiedä mitä tekee

Maailman menestyneimmän sijoittajan Warren Buffettin saamat tuotot ovat ihan uskomattoman kovia. Buffettin mukaan riski syntyy siitä, ettei tiedä mitä tekee.