info@carnivalnews.net

Talousblogi kirjoitti kattavan oppaan taloudellisen riippumattomuuden tavoitteluun

Fiksukuluttaja-blogin

ylläpitäjät kirjoittivat oppaan kaikille suomalaisille, jotka ovat kiinnostuneita taloudellisen riippumattomuuden tavoittelusta.

Yli 6000 sanan yksityiskohtaisessa artikkelissa käydään läpi, mitä taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa, millä keinoilla sen voi saavuttaa, miksi ihmiset tavoittelevat FIRE:ä sekä millaisia myyttejä aihe sisältää.

Artikkeli sisältää myös taloudellisen riippumattomuuden laskurin, jolla voi havainnollistaa eri skenaarioita ennenaikaistetun eläkkeen alkamisajankohdasta tietyllä tulo- ja säästötasolla.

Tässä tiedotteessa käydään lyhyesti läpi artikkelin osuus, jossa avataan keinot firetyksessä onnistumiseen.

Määritä lähtöpiste

Blogin ylläpitäjät korostavat, että firetyksen lähtökohta on omien numeroiden tunteminen. Pitää tietää paljonko tienaa, paljonko kuluttaa ja mihin, sekä paljonko oma nettovarallisuus on.

Oman talouden rahavirran tunteminen on kuin oman talouden kompassi, joka näyttää mistä ollaan ponnistamassa ja minne ollaan menossa.

Talouden seurantaan bloggaajat suosittelevat vaikka ruutupaperia, mikäli Excel-taidot ovat hataralla pohjalla.

Määritä arvosi ja sopeuta elintasosi

Kun omat numerot on hallussa, alkaa omien arvojen määrittely ja elintason sopeuttaminen taloudelliseen riippumattomuuteen pyrkivälle sopivaksi.

Kun tulo-ja kuluseuranta on kunnossa, voi omasta taloudesta löytää helposti tukittavia menoeriä – eli niin sanottuja turhuuksia.

Asiat jotka eivät edistä firetystä, täytyy rohkeasti jättää pois. Esimerkkinä artikkelissa käytettiin autoilua, josta karsimalla moni voisi säästää pitkän pennin.

Firettäjällä ei ole varaa leveään elintasoon – ainakaan ennen sen saavuttamista. Luksusta elämään tuo vapaus.

Hanki mahdollisimman paljon tuloja

Käsiteltyään vaurastumisen kaavan (eli kuluta vähemmän kuin tienaat ja sijoita erotus korkoa korolle periaatteella) artikkeli antaa ajattelun aihetta tienaamiseen, jota Fiksukuluttaja pitää yhtenä tärkeimmistä muuttujista firetyksen saavuttamisessa.

Bloggaajat puhuivat kokemuksistaan väittäen, että liian harva keskittyy tulojen maksimointiin. Sen sijaan moni “näpertelee” muutaman euron säästöjen kanssa.

Fiksukuluttaja-blogi sisältää useita vinkkejä lisätulojen hankkimiseen ja bloggaajat kannustavatkin jokaista miettimään, miten tuloja voisi kasvattaa. Yleisimmin lisäansioita saa sivutoimisella yrittäjyydellä, jonka voi yhdistää omaan palkkatyöhön.

Kappale päättyy lausahdukseen: “Uskomme, että lähes kaikilla on jokin taito, jolla voi hankkia lisätienestejä sivutoimisella yrittämisellä”.

Säästä rahaa

Kun tienaaminen on maksimoitu, säästäminenkin on helpompaa. Säästämisessä kannattaa suosio Pareton periaatetta, eli keskittyä pieneen osaan säästökohteita, jotka kuitenkin tuovat suurimman osan tuloksista.

Esimerkkinä mainitaan jälleen auto ja havainnollistetaan, miten automerkistä tinkimällä voi säästää niin paljon, ettei kaupassa kilohintojen laskeminen hedelmille voi vetää sille millään vertoja.

Toisin kuin monet muut FIRE-blogit, Fiksukuluttaja ei kehota säästämään 60-80% tuloista, vaan säästämään kohtuudella ja kasvattamaan säästöön menevää siivua ennen muuta tuloja lisäämällä.

Hankkiudu eroon huonoista veloista

FIRE-oppaassa mainitaan huonoista veloista eroon hankkiutuminen tärkeämmäksi toimenpiteeksi, kuin sijoittaminen.

Bloggaajat korostavat, että kyseinen vinkki on kuitenkin kohdennettu FIRE-matkan vasta-alkajille, joilla on monesti liian kiire sijoittamisen aloittamiseen.

Artikkelissa muistutetaan, että sijoitusten tuotto-oletus tulee suhteuttaa huonon velan korkoihin. Jos osakemarkkinoilta saa keskimäärin 6-8 % tuottoa vuodessa, ei ole viisasta sijoittaa, ennen kuin on maksanut esimerkiksi 20 prosentin korolla varustetun kulutusluoton pois.

Asia kiteytetään seuraavasti: “Jos sinulla on velkaa suuremmalla korolla kuin sijoitusten tuotto-odotus, on paras sijoituspäätös maksaa velka ensin pois. Silloin saat rahoillesi varmasti ja riskittömästi lainan koron suuruisen tuoton.”

Sijoita korkoa korolle periaatteella

Oppaassa korostetaan, että kukaan ei pääse ennenaikaiselle eläkkeelle säästämällä patjan väliin.

Sijoitusten tuotoista syntyy pitkässä juoksussa suurin osa firettäjän tuloksesta. Korkoa korolle on voima, jota kuuluisan Albert Einsteininkin mukaan voidaan pitää maailman kahdeksantena ihmeenä.

Artikkelissa hyviksi sijoituskohteiksi listataan muun muassa suorat osakesijoitukset, osakeindekstirahastot, asunnot ja listaamattomat yritykset.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin Fiksukuluttajan mukaan sijoittaa omaan osaamiseen. Kun tietää mitä tekee, ei ole sijoitusmarkkinoilla muiden vietävissä.

Hyödynnä maantieteellistä arbitraasia

Viimeiseksi niin sanotuksi “extra vinkiksi” artikkeli kertoo maantieteellisen arbitraasin hyödyntämisen taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen nopeuttamiseksi.

Tämä tarkoittaa edullisemman elintason maahan muuttamista. Mikäli hankkii passiiviset tulot Suomesta ja elää samaan aikaan Thaimaan hintatasolla, voi vapauden saavuttaa paljon Suomen hintatasolla elämistä nopeammin.

Luonnollisestikaan tämän keinon hyödyntäminen ei ole soveltuva vinkki kaikille.

Vastaa