info@carnivalnews.net

Stressi ja bisnes

Stressi on hyväksi silloin kun se pysyy aisoissa. Mutta silloin kun stressitasot nousevat liian korkeiksi ja pysyvät siellä laskeutumatta, on aika tehdä jotain. Pitkäaikainen kehon ja mielen stressitila ei ole koskaan hyväksi. Katsotaan, mitä keinoja voisi olla stressitilan tasapainoittamiseksi.

Luontaistuotteet

Ihminen on kaupungistumisen kautta etääntynyt luonnosta, mutta monet luonnontuotteet ja asiat luonnossa auttavat meitä tasapainoittamaan elämäämme, sekä sitä stressiä mitä työt tuottavat. Otetaan vaikka esimerkkinä yksi viime vuosien trendituotteista, eli CBD-öljyt. Ne ovat öljyjä, joita tuotetaan hampusta, mutta niillä ei ole mitään huumaavia ominaisuuksia, mutta niiden öljyjen kerrotaan vähentävän stressiä ja auttavan kehojamme monella muullakin tavalla. Jos haluat tietää enemmän CBD-öljyistä, kannattaa lukea tuon linkin takaa.

Toisaalla sitten on itse luonto. Jos vaikka et muuten jaksaisi tai ehtisi liikkua, käydä salilla tai lähteä pitkälle juoksulenkille, niin jo puolen tunnin oleskelu ja kävely siinä lähipuistossa tai metsikössä toimii loistavasti pääkopan, silmien ja aivojen vireystilan kannalta – luonto tasapainoittaa meitä aina kun pääsemme sen kanssa yhteyteen, ja tutkimusten mukaan jo puolen tunnin rauhallinen kävely puistossa saa tämän aikaan.

Pieni määrä stressiä on jopa hyväksi, mutta liikastressi saa aikaan huonoja.

Tavallisia stressin aiheuttamia fyysisiä oireita ovat:

  • päänsärky.
  • vatsakipu ja muut vatsavaivat.
  • huimaus.
  • hengenahdistus.
  • lihasten nykiminen.
  • sydämen tykytys ja rytmihäiriöt.
  • puristava tunne rinnassa.
  • verenpaineen nousu.

Uni ja ruoka

Yksi iso asia stressinhallinnassa on oma uni. Jokainen meistä tarvitsee unta, mutta määrät vaihtelevat muutamasta tunnista sinne kymmeneen tuntiin per päivä, ja huomaamme kyllä itse, jos olemme nukkuneet liian vähän. Liian vähäinen uni tai huono yöuni tulevat esille seuraavan päivän työtehtävissä sekä sosiaalisissa kohtaamisissa – ja on loogista, että huonosti nukuttu uni myös nostaa stressitasojamme.

Parempaan ja rauhallisempaa uneen on muutamia kikkoja, joita kannattaa kokeilla, jos ei vielä ole niin tehnyt:

  • rauhoita nukkumapaikkasi
  • älä tarkastele kännykkääsi tai läppäriäsi viimeisenä tekonasi ennen nukkumaan menoa
  • pyri pitämään nukkumapaikan lämpötila siedettävänä – se saa olla viileämpi kuin muu osa asunnosta
  • älä syö mitään raskasta ennen nukkumaan menoa
  • jos olet aamu-uninen, harkitse erilaisia auringonvalolamppuja aamuisin

Unen ohella toinen merkittävä tekijä on energia. Energiaa saamme ravinnosta, eikä tarkoituksena ole tankata kaikkea kerralla kuten teemme autojen suhteen, vaan ihmiskeho tykkää, kun sitä ruokitaan tasaisesti koko päivän. Se tarkoittaa monipuolista ja jatkuvaa syöttämistä – mutta ei liikaa kerralla.

Toinen ruokailussa tavoiteltava asia on rauhallisuus. Ei ole tarkoitus syödä nopeasti ja mitään maistamatta, vaan rauhassa ja kunnolla pureskellen. Myös juominen on tärkeätä, ja itseasiassa useimmat meistä juovat aivan liian vähän päivittäin – sekä kesällä että talvella. Jos sinusta tuntuu että et osaa tehdä ruokaa – kannattaa opetella, ja jos tuntuu, että ruokaan menee liikaa rahaa, on hyvä miettiä ruokien suunnittelua etukäteen – näissä asioissa jokainen voi kehittyä nopeasti ja helposti.

Pidä itsestäsi huolta

On kyse sitten taloudesta tai omasta hyvinvoinnista, molemmat vaativat huolenpitoa. Oman talouden seuraaminen on aivan yhtä tärkeätä kuin itsestäsi huolehtiminen, ja varsinkin jos omat liiketoiminnat ovat korkeamman riskin tuotteissa tai toiminnoissa. Löytämällä sen tasapainon rauhallisen tekemisen ja työn riskien kanssa, on avain hyvinvoivaan tulevaisuuteen.

Tasapaino unen, liikunnan, syömisen ja työntekemisen kanssa ei aina onnistu, mutta kannattaa ainakin yrittää. Me voimme tehdä paljon paremmalla teholla töitä, jos olemme itse hyvässä kunnossa henkisesti ja ruumiillisesti ja siinä kaikessa jokainen meistä voi toimia paremmin.

Ystävien kanssa on myös hyvä puhua asioista, sillä mieltä kuormittavien asioiden jakaminen auttaa itseäsi. Yleensäkin on hyvä löytää työlle, sen oheen ja vastapainoksi jotain itsellesi merkityksellistä – se voi olla sitten ihan mitä vain, kunhan se auttaa irtaantumaan työstä.

Voi hyvin – ja tee tuloksellista yritystoimintaa.

Vastaa