info@carnivalnews.net

NFT:t aloittelijoille: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää uusimmasta kryptohulluudesta osa 5/9

Tämän sisällön alkuperäinen täyspitkä lähde on: https://www.websiteplanet.com/blog/nft-guide/

NFT-riskit ja ongelmat

Vaikka NFT:t ovat hyödyllisiä digitaalisessa tilassa, muutamat ongelmat uhkaavat tukahduttaa tekniikan kehityksen. Niissä on myös joitain riskejä, joita sinun tulee varoa ennen mielipiteen muodostamista tai sijoittamista.

NFT:t ovat haitallisia ympäristölle

NFT:illä on merkittävä hiilijalanjälki, koska ne ovat riippuvaisia Ethereum-lohkoketjusta ja sen proof-of-work-järjestelmästä.

Työn todistaminen auttaa suojaamaan verkon julkista tapahtumarekisteriä monimutkaisella salauksella. Uusien lohkojen louhinta lohkoketjussa vaatii paljon laskentatehoa – lohkoketjujen louhintaan omistettuja tietokoneita on täynnä kokonaisia varastoja – ja nämä tietokoneet kuluttavat paljon energiaa.

Tämä ei tarkoita sitä, että vaihtoehdot NFT:ille olisivat hiilineutraaleja. Esimerkiksi fysikaalista taidetta on valmistettava ja kuljetettava, mikä käyttää myös huomattavan määrän energiaa. Mutta Ethereumin hiilidioksidipäästöt ovat suuremmat kuin monet teollisuudenalat, joita NFT:t voisivat korvata.

Ethereum-tapahtumia on yli miljoona joka päivä; joka sisältää transaktiot jokaiselle Ethereum-lohkoketjuun perustuvalle eri kryptovaluutalle ja rahakkeelle. Kryptovaluutan siirtäminen ja NFT:iden luominen, ostaminen, myyminen ja tarjoaminen ovat toimintoja, jotka luokitellaan ”transaktioiksi” Ethereum-lohkoketjussa, ja ne kaikki käyttävät energiaa.

Kaikkien näiden monien transaktioiden vuoksi Ethereum kuluttaa suunnilleen yhtä paljon sähköä kuin Libyan kansakunta (6,8 miljoonaa asukasta).

Cryptoart.WTF: n lukujen mukaan keskimääräisellä NFT: llä on hiilijalanjälki, joka vastaa EU: n asukkaan sähkönkulutusta koko kuukauden ajan.  Ja tuhansia NFT:hen liittyviä tapahtumia tapahtuu ethereumilla joka päivä.

Ethereum vs Visa -energiankäyttö"

NFT:iden ympäristövaikutukset vain pahenevat.  Ethereumin arvo nousee, kun NFT:t tuovat käyttäjilleen taloudellista menestystä ja kannustavat louhijoita skaalaamaan laskentatehoaan trendin hyödyntämiseksi. Ainakin tämä on The Vergelle puhuneen kestävän lohkoketjun tutkijan Susanne Köhlerin näkemys:

”Monet NFT-transaktiot lähettävät kaivostyöläisille vahvemman taloudellisen signaalin, mikä voi johtaa lisääntyneisiin päästöihin.”

On syytä huomata, että NFT:t muodostavat suhteellisen pienen määrän Ethereumin kokonaistapahtumista ja että ensisijainen ympäristöongelma on Ethereumin proof-of-work-menetelmä.

Ethereum on siirtymässä proof-of-stake-validointijärjestelmään, joka teoriassa vähentää verkon hiilidioksidipäästöjä lähes olemattomiin. Proof-of-stake-lohkoketjussa louhijat panostavat oman kryptovaluuttansa verkon suojaamiseksi sen sijaan, että käyttäisivät laskentatehoa. Ethereum on luvannut nämä muutokset sen jälkeen, kun se lanseerattiin vuonna 2015, mutta ne eivät ole vielä toteutuneet. Sillä välin jotkut NFT-taiteilijat kompensoivat hiilijalanjälkeään vihreillä investoinneilla, ja jotkut kaivostyöläiset ovat siirtymässä uusiutuviin energialähteisiin.

On myös tapoja tehdä liiketoimista vihreämpiä. Ethereum Layer 2 -ratkaisut voivat toimia tehokkaampana välittäjänä sovellusten ja lohkoketjun välillä vähentämällä tapahtumien määrää, ja myös NFT-markkinapaikat voivat tulla tehokkaammiksi.

NFT:itä ei säännellä

NFT:t ovat tällä hetkellä tunnistamattomia ja sääntelemättömiä.  Useat maat – mukaan lukien Yhdistynyt kuningaskunta, Japani ja EU:n jäsenet – työskentelevät tämän ongelman parissa, mutta vielä ei ole olemassa kansainvälisiä lakeja, jotka kattaisivat NFT:t.

Monikansallisen lakiasiaintoimiston Osborne Clarken mukaan nykyiset lait voisivat jo kattaa NFT:t ainakin siltä osin kuin niillä on samat ominaisuudet kuin muilla investoinneilla. Ja älykkäät sopimukset saattavat jo tarjota riittävän todisteen omistajuudesta.

Suurin pidätys tässä on, että näitä teorioita ei ole testattu oikeudessa. Ja tämä sääntelyn puute aiheuttaa ongelmia, mukaan lukien kyvyttömyys suojata alustoja (ja sijoittajia) huijareilta, vilpillisiltä kopiointisivustoilta ja jopa rahanpesulta – ongelma, jota on vaikea ratkaista blockchain-tekniikan ”nimettömän” luonteen vuoksi.

Ehkä paremman sääntelyn myötä ostajat ja myyjät voitaisiin tarkastaa.

Omistajuuden laillisuus: tekijänoikeus- ja IP-ongelmat

Mitä oikeuksia taustalla olevaan teokseen hankit, jos sellaisia on, kun ostat NFT:n?

NFT:n ostaminen ja omistaminen ei tarkoita, että sinulla on kaikki oikeudet itse kohde-etuuteen. Lisäoikeuksien (muiden kuin omistusoikeuden) siirto on ilmoitettava selvästi NFT:n älykkäässä sopimuksessa. Muussa tapauksessa NFT:n sisällön luoja säilyttää teoksensa tekijänoikeudet ja immateriaalioikeudet.

Ellei tekijänoikeuksia ja immateriaalioikeuksia siirretä NFT:n mukana, ostajat eivät hallitse alkuperäistä teosta.  NFT-ostajat eivät voi luoda ja myydä kopioita ostoksestaan, he eivät voi asettaa taustalla olevaa teosta vapaasti yleisön saataville, eivätkä he voi mukauttaa tai jäljentää sitä millään tavalla.

Selvyyden vuoksi tämä ei eroa fyysisestä omaisuudesta. Mars-baarin ostaminen ei anna sinulle oikeutta luoda ja myydä omia nougat-täytettyjä makeisiasi Mars-nimellä. Mutta lupaus alkuperäisen omaisuuden ostamisesta voi olla harhaanjohtava käsite – varsinkin kun se on niin epäselvä siitä, mitkä oikeudet siirretään kaupassa.

Digitaalinen sisältö on myös luonnostaan jaettavissa ja erittäin helppo toistaa, mikä on kiusaus monille NFT-omistajille. Pääsääntöisesti ostat omistusoikeuden pelkästään omaisuuserään, ellei NFT:n älykkäässä sopimuksessa toisin mainita selvästi.

Kriitikot pelkäävät, että tämä harmaa alue aiheuttaa kiistoja. NFT:iden ostajat voivat esimerkiksi virheellisesti vaatia tekijänoikeuksia kohde-etuutena olevaan omaisuuteen, kun taas NFT:iden myyjät voidaan haastaa oikeuteen väärien tietojen antamisesta, jos he eivät ole varovaisia. Mikä vielä pahempaa, kaikki rikkomukset ovat suurelta osin korjaamattomia, koska ne on koodattu muuttumattomasti lohkoketjuun.

Huijaukset, petokset ja turvallisuusongelmat

NFT:t voivat olla epävarma sijoitus osittain siksi, että niin monet verkkorikolliset hyötyvät niistä.

On monia tapoja, joilla NFT-ostajia ja sisällöntuottajia voidaan huijata, mukaan lukien:

  • Väärennetyt NFT-markkinapaikat
  • Väärennetyt myyjät, jotka esiintyvät NFT-luojina
  • Kopiot muista kuin nettoft-varoista, jotka on lyöty NFT:nä

Koska digitaaliset resurssit ovat tiedostoja, ne voidaan tallentaa tai ottaa kuvakaappaukseen ja sitten lyödä NFT: nä.  Tämä on tietenkin selvä tekijänoikeuslain loukkaus. Et voi laillisesti ansaita rahaa jonkun toisen työstä.

Mutta väärennetyt myyjät esiintyvät suosittuina NFT-tekijöinä myydäkseen kopioita NFT:stään todellisena asiana. Koska nämä eivät ole alkuperäisiä kappaleita, ne ovat vain murto-osan siitä, mistä heille maksettiin. Ostajat voivat käyttää tuhansia dollareita NFT: hen vain ymmärtääkseen, että se on arvoton väärennös.

Huijarit ovat myös kopioineet ja myyneet sellaisten tekijöiden töitä, jotka eivät ole mukana NFT: ssä.

Trackbacks & Pings

Vastaa